Hangi bankayla çalışmalıyım?

Hangi bankayla çalışmalıyım? Herhangi bir işletme açacak olanların  ya da işletme sahiplerinin kendilerine sorduğu en önemli sorulardan biridir. Bu yazımızda aşağıda yazacağım tüm soruların cevaplarını aramaya çalışacağız.

Bin bir zorlukla işletmenizi açtınız ama yanınızda güvenilir bir banka olsun istiyorsunuz?  Dükkanda otururken diyorsunuz ki ‘’hangi banka acaba bana daha iyi gelir?’’ Daha az komisyon alır? Daha iyi müşteri memnuniyeti vardır. Devlet mi özel bankayla mı çalışmalı? Hangi bankanın avantajı daha fazla? Daha güvenilir. Hangi bankanın sistemleri daha hızlı? Faiz duyarlılığınız varsa hangi katılım bankası daha iyi?

Gördüğünüz gibi sorular o kadar fazla ki… İşin içinden çıkmak ne yazık ki zor olduğu için maalesef sizde komşunuzun oğlunun çalıştığı X bankası ile görüşmeye gidiyorsunuz.  Durun acele etmeyin. Önce bir beyin fırtınası yapalım sonra ne yapacağınıza dikkatlice karar verelim.

Başlarken şu soruları kendimize soralım.

Benim bankadan beklentim nedir?

 Hangi bankayla çalışmalıyım: Yalnızca kredi kartı mı kullanacaksınız?  Sadece kredi mi çekeceksiniz? Yalnızca mevduat mı tutuyorsunuz? Her gün düzenli nakit para yatıracak mısınız? Nakit parayı gişeden mi ATM den mi yatıracaksınız? Mobil bankacılık kullanabiliyor musunuz? Mobil bankacılıktan tüm bankacılık işlemlerini yapmak istiyor musunuz? Ara sıra şubeye gidip çay-kahve içecek misiniz? Banka masraflarına karşı ne kadar duyarlısınız? İşyeriniz banka şubesine ne kadar yakın olsun? Telefonla müşteri temsilcisini ne sıklıkla ararsınız? İşyerinize zaman zaman çalıştığınız banka temsilcilerinin gelmesini ister misiniz?  Kredi ve mevduat dışında bankanız size yatırım danışmanlığı yapsın ister misiniz?

 Tüm bu soruların şüphesiz evet ya da hayır olarak cevaplanması mümkün değildir. O yüzden seçeceğiniz Bankayı da eleme yöntemiyle biraz da deneme yanılma yöntemiyle seçmeniz bizde daha isabetli bir karar olur. Çünkü temelde tüm bankalar aynı ürün hizmetleri satar.  Bankalar arasında farkları küçük nüanslar belirler. Tabii bir de çalıştığınız bankacı. O konuya yazının devamında değineceğiz.

Ayrıntılara dikkat edin

Temelde aynı fakat ayrıntılarda farklı olan bu bankalara gelin hep beraber daha yakından bakalım. Bankalar da bir ticari işletme olduğundan aslında temel bazı ücret ve komisyonlar dışındaki çok sayıda kalemden sizden ücret ve komisyon alırlar. Nasıl 2 market arasında yoğurt fiyatlarında fark varsa 2 banka arasında bu ücret ve komisyon oranları arasında da fark bulunur. Örneğin 1 banka teminat mektubu komisyon oranını yıllık %5 derken, diğer banka bu oranın minimum %3 olduğunu söyleyebilir. En çok yaptığınız işlemleri aklınıza getirin ve bu işlemlerden alınacak komisyon oranlarını Bankaya sorarak öğrenin. O bankayla çalışan bir arkadaşınıza bunu sormayın. Zira o arkadaşınız ve siz aynı müşteri değilsiniz.

Hangi bankayla çalışmalıyım: Her müşteri farklıdır

Bankalar her müşteriyi farklı değerlendirir. Bu konuyu şuraya bağlayalım. 2023 yılında müşterilerinden faiz geliri dışında en çok ÜCRET VE KOMİSYON GELİRİ sağlayan bankalar sırasıyla   Yapı Kredi Bankası, Akbank, Garanti, İş Bankası ve Denizbank oldu. Bu şu demek Denizbank müşterileri Yapı Krediyle çalışanlara göre daha az banka masrafı ödedi. Bu verileri BDDK her yıl yayınlıyor. Ayrıca bankaların yıllık faaliyet raporlarından bu sayılara ulaşabilirsiniz. Bu bilgisi sakın aklınızdan çıkarmayın hiçbir banka sizin kara kaşınıza kara gözünüze sizinle çalışmak istemez. Komisyon ve ücretleri azaltmak istemez. Siz kendiniz  pazarlık yaparak kendi çalışmanızı belirleyecek güce sahip olmalısınız. Yıl sonu geldiğinden Bankalar ortalama tek müşteriden en az 20-25 bin TL kazanır. Bu da en az bankayla çalışan müşterinden elde edilen kardır. Siz bunu çoğu zaman anlamazsınız bile.

Hangi bankayla çalışmalıyım: Şube ne kadar kalabalık?

Hangi bankayla çalışmalıyım: Konumuza geri dönelim. Banka şubelerin önünden geçerken şube içinin ne kadar kalabalık olup olmadığına bakın. Çoğu banka şubesi emekli müşteri istilası altındadır. Yani siz kısa bir iş için gitseniz bile 30 dakikadan önce işinizi halledemezsiniz. Mümkünse emekli müşterisi az olan bir şubeyle çalışın. Bunu ATM’de sıra bekleyen emeklilerden de anlayabilirsiniz.

Bazı bankalar artık gişe personeli kullanmamaya başladı bunun sebebi daha az personel çalıştırmak istemeleri. Gişeye gittiğinizde size hem pazarlama hem de gişe hizmeti vermeye çalışıyorlar Bunu yapan Bankalar Garanti ve Yapı kredi. Bana göre bu olumsuz bir durum. Zira her esnaf özel olmak zorundadır. Akşam kasa sayımı yapacak bir kişi ne kadar sizinle ilgilenebilir ki? Mümkünse gişe faaliyeti yapmayan bir müşteri temsilciniz olsun.

Farklı bankalara giderek temsilcilerle konuşun. Eft ücretleri / pos komisyonları/ pos aidatları/ varsa başka masraflar hakkında bilgi talep edin. Bunları not alın. Olur da bir şubeyle çalışmaya başladığınızda bu oran ve komisyonları hesabınızdan takip edin. Asla yalan söyleyen bir müşteri temsilcisiyle çalışmayın.

Mobil bankacılığına alışabileceğiniz bir bankayla çalışın zira şubeden çok o uygulamayı daha çok göreceksiniz.  Uygulamadan yapamadığınız bir işlem için şubeye gelip imza atma zorunluluğunun olup olmadığını sorun.

Diyelim şubenizle 6 aydır çalışıyorsunuz fakat müşteri temsilciniz telefonlarınıza daha az sayıda cevap veriyor ya da hiç vermiyor. Bu şube nezdinde fazla gelir yaratılmadığı için sizden vazgeçildiği anlamına gelir (çoğu zaman).  Başka bir bankayla çalışmanızda fayda olacaktır. Unutmayın banka kazan-kazan ilkesiyle çalışır. Siz hiçbir masraf ve komisyona itiraz etmezseniz en sevilen müşteri olursunuz ama cebinizden hiç farkına varmadan çok ciddi paralar eksilir. Bu karşın çok açgözlü davranır her ücret ve komisyona itiraz eder. Her hizmetin ücretsiz verilmesini ister ve hesap kapatmayla tehdit ederseniz. Sevilmeyen müşteri olursunuz. Bankaya para kazandırmadığınız için kimse size hesap kapatma demez. Bu dengeyi iyi ayarlayın.  Kısacası kendi işinizi yaparken nasıl bir denge tutuyorsanız. Banka çalışmasında da aynısını yapmalısınız.

Hangi bankayla çalışmalıyım sorusuna cevaplar aradık. Verdiğimiz bilgilerin iş hayatınıza olumlu katkı yapması dileğiyle. Soru ve görüşlerinizi bizimle paylaşın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir