İşte size çok merak ettiğiniz esnaf kefalet kredisi türleri nelerdir sorularının cevapları. Bu yazıda sıfır faizli krediler, işletme kredileri ve yatırım kredilerinin detaylarını öğreneceksiniz.
Ticari kredi faizlerinin %70’i bulduğu bu günlerde işletmeler için en uygun kredi imkanı esnaf kefalet kredisidir. Elinizde imkanınız varsa bu krediden kesinlikle yararlanın. İşte size kooperatif kredilerinin neler olduğu ile ilgili yazımız. Lütfen dikkatli okuyun size hangi esnaf kefalet kredi türünün uygun olduğuna karar verin. Belki de sıfır faizli kredi kullanma şansınız vardır.
SIFIR FAİZLİ KREDİLER
Genç Girişimci Kredisi
Esnaf kefalet kredi türlerinin birincisi Genç girişimci kredileridir. 35 yaşından gün almamışsan ve KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayıp onaylanan projeni Halkbank şubesine verebilirsen tamı tamına 300.000 TL’ye kadar %0 faizli uzun ismiyle Hazine ve maliye bakanlığı faiz destekli genç girişimi kredisini çekebilirsin.
Gelelim detaylara;
Kredinin onaylanması için Kosgeb tarafından onaylanan projenin aynısını önce esnaf kefalet kooperatifine daha sonra Bankaya bir kez daha anlatmalısın. Hali hazırda en az 6 aylık esnaf kaydının bulunması gerekmektedir. Onaylı projende satın almak istediğin mal veya hizmetlerin proforma faturasını kooperatife ve bankaya ibraz etmen gerekecek. Kooperatif bu kredi için senden kefil, araç rehni ya da ipotek teminatı isteyecektir. Bunlar için hazırlıklı olman gerekecek zira bu meblağı yalnızca imza atarak kooperatiften kullanamazsın. Kredinin vadesini ise kooperatif ve Banka ortaklaşa belirleyecektir. Bu kredide maksimum vade 5 yıl. 6 ayda 1 ödeme yapabilirsin. Vadeler ve ödeme periyodu güncel ekonomik durumlara bağlı olarak değişir.
Önemli nokta şu: Bu krediden yararlanmak için 2024 yılında kredi kullanacaksanız, 2022, 2023 ve 2024 yılından 2024 yılına sarkan kooperatif kredinizin olmaması gerekiyor. Örneğin 2024 Haziran ayında sıfır faizli Genç Girişimci Kredisi kullanacaksınız diyelim. 2022 yılında herhangi bir çeşitte kooperatif kredisi çektiyseniz ve kredi henüz kapanmadıysa genç girişimci kredisi kullanamazsınız. Fakat 2018 yılında 5 yıl vadeli kooperatif kredisi kullandınız ve 2024 yılına gelmeden krediniz kapandıysa 2024 yılında Genç Girişimci Kredisi kullanabilirsiniz.
Ustalık Belgesi Sahibi Olup Yeni İşyeri Kuran Esnaflara Kullandırılan Kredi
Esnaf kefalet kredi türlerinin ikincisi Ustalık belgesine sahip esnaflara kullandırılan kredilerdir. En az 1 yıllık ustalık belgeniz var ise ve esnaf oda kaydınız en az 1 yıllık ise bu krediye başvurabilirsiniz. Teminat şartı vardır. Buna banka ve kooperatif yetkileri karar verecektir. Kredinin üst limitini yine kooperatif ve banka tahsis birimi belirleyecektir. Önceden Banka şubesi ile görüşmekte yarar vardır.
*Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında Faaliyet Gösteren Esnaflara Kullandırılan Krediler
Çok bilinmeyen sıfır faizli kredilerdendir. 193 sayılı Gelir vergisi kanununun 9. Maddesinde yer alan kültürel, sanatsal, geleneksel değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaflara kullandırılan kredidir. Bunun için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi olması zorunludur. Bu meslekler şunlardır: ahşap boyama işleri, el dokuma, çinicilik, çölekçilik, kaşık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, bakır işçiliği, oltu taşı, lüle taşı işçiliği oymacılık, kakmacılık, çarıkçılık, yemenicilik, keçecilik vs.
Daha önce esnaf kefalet kredisi kullandıysanız bu krediyi yine de kullanabilirsin.
Teminat ve kredinin üst limitini kooperatif ve banka tahsis birimi belirleyecektir.
İŞLETME KREDİSİ
Esnaf kefalet kredi türlerinin en önemlisi ve en çok kullanılanı işletme kredileridir. Eğer biri size kooperatif kredisi kullandım diyorsa yüzde 99 işletme kredisinden bahsediyordur. Kredinin faizi 2024 Nisan itibarıyla yıllık %29’dur. Sıfır faizli değildir. Çok sık değişmemekle beraber kredinin faizi aşağı veya yukarı yönlü kamu tarafından değiştirilebilir. Değişikliğin mevcut kredilere uygulanıp uygulanmayacağı yine kamu tarafından belirlenir. Üst limiti Kooperatif risk gruba bağlı olarak değişir. 2024 Nisan itibarıyla 1. Ve 2. Gruptaki kooperatiflerin şahıs üst limiti 750.000 TL’dir. Yani en düzgün kooperatiften bu yazı yazılırken çekebileceğiniz maksimum işletme kredisi 750.000 TL’dir. En kötü senaryoda ise 400.000 TL’dir. Bu bilgiyi sizin bilmeniz mümkün değildir. Kredi başvuru sırasında kooperatif yetkililerine şahıs üst limitinizi sorabilirsiniz.
Kredi vadesiz maksimum 60 aydır. Ödeme periyodu 1-3-6 aylık periyotlar halinde seçilir. E n sık tercih edilen ödeme şekli 6 ayda 1, 10 taksit şeklindedir. Fakat bu maksimum vadeler kamu tarafından sınırlanabilir. Örneğin yazımızın yazıldığı sırada 2024 nisan itibarıyla maksimum vade 36 ay ödeme periyodu 1 ya da 3 ay şeklinde belirlenmiştir.
Teminat şartlarını kooperatif yetkilileri belirler. Çekeceğiniz tutar göre kefil, araç rehni veya ipotek teminatı istenir.
YATIRIM KREDİLERİ
Esnaf kefalet kredi türlerinin en önemlileri arasında yatırım kredileri gelir. Eğer dükkan veya taşıt alacaksanız yatırım kredisine başvurmak zorundasınız. İşte yatırım kredisi çeşitleri
- İşyeri Alım Kredisi
Üst limit 2024 nisan itibarıyla 1.500.000 TL’dir. Kredinin faizi işletme kredisi faiz oranıyla aynıdır. Mevcutta işletme krediniz var ise, her iki kredinin toplamı da 1.500.000 TL yi geçemeyecektir.
Kredinin vadesi 120 aydır. Fakat aylık veya 3 aylık periyotlarla çekilebilir. 6 ayda 1 ödeme seçeneği yoktur.
Kredi konusu işyeri alımının satış işlemi yapılmamış olması gerekir. Banka ekspertiz işleminden sonra, işyerinin ekspertiz değerinin %80 ‘ine kadar kredi verir.
Yalnızca bir bağımsız bölüm için kredi vardır. Satın alacağınız dükkan birden fazla bağımsız bölüm içeriyorsa yalnız bir bağımsız bölüm için kredi çekilecek fakat tüm bağımsız bölümlere banka tarafından ipotek konulacaktır.
Alacağınız işyerinin tapusunda işyeri ya da dükkan yazması zorunludur. Tapuda mesken olarak geçen gayri menkulu tapu niteliğini değiştirmeden kredi çekemezsiniz.
Alacağınız işyeri hisseli ise kredi çekebilmeniz için tüm hisseleriyle birlikte işyerini satın almanız gerekecektir.
Eğer bir işyeri alım krediniz var ise bir tane daha çekemezsiniz.
Eğer bir işyeri alım kredi çektiniz ve erken kapattıysanız, İlk kredinizi çektikten en az 3 yıl sonra bu krediye başvurabilirsiniz.
Örneğin 2022 Ocak ayında işyeri edindirme kredisi çektiniz 2023 Ocakta erken kapattınız. En erken 2025 Ocak ayında bir daha işyeri kredisine başvurabilirsiniz.
Kredi almak için işyerinin tapudan üzerinize geçmemesi gerekir. Fakat kooperatife başvuru yaptıktan sonra tapudan işyerini üzerinize geçirebilirsiniz.
Satın alacağınız işyeri yeni yapılmışsa ve henüz %100 tamamlanma seviyesinde değilse krediye başvuramazsınız.
İşyerinin dask ve işyeri sigortaları Türkiye Sigorta tarafından yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.
Geldik en önemli maddeye;
Eğer alacağınız işyerini kiraya verirseniz ya da ticarette alım satım yaparsanız Banka sizden faiz desteğini geri ister. Örneğin %29 olan faizi %58 e çıkaracaktır. Kredili aldığınız işyerinde kendinizin faaliyette bulunması gerekmektedir.
2. Ticari Taşıt Alım Kredisi- Araç kredisi
Henüz 1 günlük esnaf kaydın olsa bile bu krediye başvurusu kabul olur. Eğer kooperatif kefaleti ile ticari taşım alımı yapacaksanız mutlaka ULAŞTIRMA sektöründe faaliyet göstermelisiniz.
Kredi limiti 1.500.000 TL’dir.
Yük veya yolcu taşımacılığı işinde olabilirsiniz. Mesleki faaliyetinize uygun otomobil, kamyonet, kamyon, çekici, otobüs kredi konusu olur.
Kredi ilk araç alımı ya da araç yenilenmesi için kullanılması gerekmektedir.
İş makinası, deniz araçları, traktör ya da vs araçları kredi konusu olamaz.
Kredinin maksimum vadesi 84 aydır.
Ödeme periyodu 1 ya da 3 ayda birdir. 6 ayda 1 le ödeme yapamazsınız.
Araç sıfır olmalıdır. Fatura tutarının %75 ine kadar kredi çekersin.
Yalnızca bir araç için kredi çekebilirsin.
Mevcut taşıt kredisi kapansa bile 1 yıl içinde ikinci taşıt kredisi kullanmazsın.
Başvuran esnaf aracın proforma faturasını ibraz etmek zorundadır.
Bu kredide sigortanın Türkiye sigorta tarafından yapılma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat Türkiye sigortadan teklif alma zorunluluğu bulunmaktadır.