Bankacılık nasıl bir meslek?

Bankacılık hakkında akla gelebilecek her türlü soruyu bu yazımızda cevaplamaya çalışacağız. Güncel bilgilerle bankacılığın nasıl bir meslek olduğuna cevap vermeye çalışalım. Bankacılık nasıl bir meslek ‘miş

Bankacı olmak nedir?

Bankacılık, herkesin anlayacağı anlamda banka ürünlerini pazarlamak veya banka operasyonlarını yapmaktır. Temelde yapılan budur. Banka ürünlerini pazarlamaktan kastımızı genişleyecek olursak bunlar: Kredi satmak, mevduat toplamak, tüm bankacılık ürünlerini satmak ( kredi kartı-pos-bes-otomatik ödeme- yatırım ürünleri-çek karnesi-DBS hesabı açma-teminat mektupları vs) olarak sayabiliriz. Banka operasyonları ise işin diğer bir kısmıdır. Vezne işlerini yapmak, ATM’lerden sorumlu olmak, bankanın genel işleyişi içindeki tüm iş yürütümünü yapmak olarak tanımlanabilir. Yani satış harici her şey. Bunları yapan personellerin tamamı kendine bankacı der.

Bankacı olmak için ne okumak gerekir?

Bankacı olmak için, üniversitelerin 4 yıllık, zaman zamanda 2 yıllık bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu bölümlerin neler olduğu az çok bellidir. İİBF veya finans/bankacılık ile ilgili olan her bölüm bankacı olmaya yeter. Bazı bankalar bazı pozisyonlar için 4 yıl şartı koyabilir. Bazı bankalar ise bazı pozisyonlar için özel şartlar arayabilir. Örneğin tarım bankacılığında çalışması beklenen satış temsilcisinin ziraat fakültesi mezunu olması istemesi gibi.

Bankacılık nasıl bir meslek : Bankada iş bölümü?

Bankacılık, satış ve operasyon olmak üzere iki temel alana ayrılır. Satış bölümü, müşteri temsilcileri gibi doğrudan satış yapan personeli içerirken; operasyon bölümü, operasyon yardımcıları ve şube müdürleri gibi görevleri barındırır. Her şube, bir bölgeye bağlıdır ve bölge koordinatörlüklerinde risk izleme ve kredi tahsis personelleri vardır. Genel müdürlükler ise bankanın tüm segmentlerini yönetir ve insan kaynakları gibi çeşitli profesyonel alanlarda çalışan personel bulundurur.

Bankaya nasıl girerim?

Her bankanın işe personel alım stratejisi birbirinden farklı olsa da temel yetkinlikleri ölçmede hepsi aynı şeyi yapar. Bu da yazılı sınavdır. Kamu bankaları ve birkaç özel banka merkezi sınav yaparken bazı bankalar da daha lokal sınavlar yaparak adayları yazılı sınava tabii tutar. Sonrasında mülakatlar başlar. Burada sorulan sorular daha çok temel bankacılığa hakim olup olmama ve mantık sorularıdır. kıyaslamak gibi olursa ALES sınavı gibi diyebiliriz.

Bankaya hangi birimden başlamalıyım?

Bankacı olmaya kafaya koymuşsanız az sonra vereceğimiz bilgileri iyice öğrenin. Önce siz nelerde iyisiniz bunu bir düşünün yani siz insan ilişkilerinde mi iyisiniz, bir ürünü satacak kabiliyetiniz var mı? Sorumluluk alabiliyor musunuz? Bilgisayarı ne kadar iyi kullanıyorsunuz. Tablo okumada nasılsınız? Excel bilginiz ne kadar iyi? Düşündüğünüzü varsayıyorum. bir kere insanlarla konuşmaktan çekiniyor, utanıyor sıkılıyorsanız satış yapmaya çalışmayın. operasyonu tercih edin. Excel hakkında hiç bir fikriniz yoksa ya hemen öğrenin ya da satış yapmaya çalışmayın çünkü işinizi çoğu tablolar ve grafiklerden oluşacak. Hiç bir şey de iyi değilim diyorsanız operasyonda başlamaya çalışıp işleyişi öğrenmeye çalışın. İnanın yüzlerce insan bankalara en ufak bir şey bilmeden girip çok hızlı yükselebiliyor. Burada önemli olan şey sizin öğrenme kapasiteniz. Bunlar da iyiyseniz tavsiyemiz şubede değil bölge veya genel müdürlüklerde çalışmanızdır. Zira şubelerin iş yükü diğer ikisine kıyasla daha fazladır. Bu her bankada böyledir.

Bankacılık Nasıl Bir Meslek : Bankacılar ne kadar kazanır?

Bu soruya net bir cevap vermek zordur. Fakat kıyas yaparak cevap vermek gerekirse. Mesleğe yeni başlamış ve operasyoncu veya satışçı asgari ücretin biraz üzerinde maaş alır. Bu 2024 yılı itibarıyla böyledir. Umarım ileriki yıllarda mesleğin itibarı geri gelir. 10 yıl deneyimli bankacının 2024 yılında ortalama aldığı maaş kamu bankasında 50-55 bin özel bankalarda 40-50 bin civarındadır. Her meslekte olduğu gibi bankacılıkta da transferle maaşınızı artırmanız gerekiyor. Aynı bankada yıllarca çalışan kişiler daha az maaş almaya mahkumdur maalesef. Buradan şu sonuca da varabiliriz. Hangi bankada başladığınızın pek bir önemi yok. Tabii ki çok önemli farklar var mı elbette var fakat yapılan iş tamamen aynıdır. Siz önce bankacı olmaya sonra ne iş yapacağınıza sonra hangi bankada çalışacağınıza karar verin.

Genel bir tavsiye vermek gerekirse ekonomik durumunuz çok yetersizse, evinizle işiniz arasında çok mesafe varsa, eviniz kiraysa, bankacı olmayın. Çünkü ilk 2-3 sene neredeyse hiç para kazanamayacaksınız. Bankacılık yapmaya yetkinliğiniz olduğunu düşüyorsanız, farklı sektörleri deneyin. Fakat ben ailemle yaşıyorum. işim evime yakın. meslek öğreneyim sonra duruma bakarız derseniz o zaman bankacılık size uygundur.

Yazımızda bankacılık nasıl bir meslek cevap vermeye çalıştık. Diğer yazılarda görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir